Ennen kannettavia puhelimia kutsuttiin “matkapuhelimiksi”, sillä ne toimivat kakkospuhelimia kotona ja työpaikoilla sijaitsevienlankapuhelimien rinnalla ja olivat käteviä kantaa mukana matkoilla. Nykyaikana harvemmalla enää on seinässä kiinni pidettävää lankapuhelinta, mutta myös matkapuhelimien nimi on muuttunut ”älypuhelimeksi”. Tämä johtuu siitä, että nykyajan kannettavat puhelimet ovat perinteisiin lähinnä vain soittamiseen ja tekstiviestien lähettämiseen soveltuvien esi-isiinsä verrattuna toiminnoiltaan huomattavasti monipuolisempia ja toimivat lähestulkoon myös tietokoneina, televisioina ja pelikonsuleina.

Lisääntyneet käyttötavat ovat kuitenkin heikentäneet yhtä ominaisuutta, joka teki entisajan puhelimista niin kätevän nimenomaan matkustaessa. Se on akunkesto. Siinä, missä aikaisemmat puhelinmallit toimivat lähes viikon ilman tarvetta lataukselle, on nykyisiä älypuhelimia ladattava päivittäin. Omilla käyttötavoillaan voi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka usein puhelin on kytkettävä johdon päähän.

Lataa oikein

Useat meistä antavat puhelimen akun tyhjentyä kokonaan ja jättävät sen sitten latautumaan useaksi tunniksi. Suositeltavampaa olisi kuitenkin ladata puhelinta lyhyitä pätkiä pitkin päivää sen sijaan, että sen antaisi tyhjentyä sammumispisteeseen. Akun kestävyyden kannalta ihanteellista on, että akun virtataso pysyy 40-80 prosentin välillä. Puhelinta ei siis kannata jättää latautumaan vaikkapa yön yli, sillä tällöin latausaika venyy turhan pitkäksi.

Puhelimen latauksessa on suositeltavaa suosia puhelimen mukana tulevaa laitteen alkuperäistä laturia. Vaikka usein latureiden pistokkeet sopivat useisiin laitteisiin, vieras laturi voi ladata virtaa liian nopeasti tai epätasaisesti, joka ajan kuluessa heikentää akun kestävyyttä.

Puhelinta on joskus hyvä käyttää myös kokonaan pois päältä. Tämä tarjoaa terveellisen hengähdystauon puhelimen käytöstä nykyajan hektisessä maailmassa.

Tarkista puhelimen asetukset

Jos akun haluaa kestävän pitempään, kannattaa tarkastaa puhelimen asetukset. Akkua kuluttavat muun muassa puhelimen näyttö, wifi-yhteys, paikannuspalvelut sekä näppäimistön ääni ja värinä. Näytön himmentäminen, wifin päällä pitäminen vain silloin kun sitä tarvitsee, sekä paikannuksen, näppäinäänten ja värinän pois kytkeminen säästävät puhelimen virtaa. Myös muun muassa NFC ja Bluetooth käyttävät virtaa, eli hyvä nyrkkisääntö on pitää asetuksissa aina auki vain ne toiminnot, joita todellakin käyttää.

Jos puhelimen virtataso alkaa vajota eikä sitä saa kytkettyä lataukseen, virransäästötila auttaa. Se kytkee puhelimen tilaan, jossa vain perustoiminnot, kuten puheluiden soittaminen ja vastaanottaminen onnistuvat. Samalla puhelimen virrankäyttö pienenee ja sen akku kestää huomattavasti kauemmin. Puhelimen virransäästötila on kätevä esimerkiksi matkoilla tai muulloin, kun sen monimutkaisia applikaatioita tai Internet-selainta ei tarvitse.

Joissakin puhelinmalleissa myös puhelimen kaiuttimen käyttö kuluttaa virtaa. Tästä syystä järkevämpää on kuunnella puhelimesta musiikkia ja muuta mediaa aina kuulokkeilla, joka on myös kohteliasta muita ihmisiä kohtaan.

Vältä virtasyöppö-aplikaatioita

Esimerkiksi sosiaalisen median sovellukset, kuten Facebook, on aikamoinen virtasyöppö. Ennen applikaation lataamista kannattaakin miettiä, voisiko palvelua käyttää puhelimen Internet-selaimen kautta. Jos applikaation päättää ladata palvelun käytön helpottamiseksi, kannattaa ainakin niiden lähettämiä ilmoituksia rajoittaa. Niitä pääsee säätämään sovelluksen asetuksista.

Puhelimeen jo ladattuja applikaatioita ei ole syytä sammuttaa käytön välissä, sillä niiden uudelleen käynnistäminen vie virtaa enemmän, kuin käynnissä pitäminen taustalla. Android-puhelimen järjestelmä sulkee applikaatioita itsestään silloin, kun se tarvitsee resursseja muuhun. Tämä tosin riippuu sovelluksesta, sillä jotkut niistä toimivat huonosti ja vievät virtaa huomattavasti myös taustalla pyöriessään. Tästä syystä on jokaisen sovelluksen kohdalla syytä miettiä, onko sen lataaminen tarpeellista, sekä onko sovellus luotettava ja turvallinen puhelimellesi.

Mikään ei kestä ikuisesti

Jos puhelimen ja sen akun järkevästä käytöstä huolimatta akku tyhjenee huomattavan nopeasti, se voi yksinkertaisesti olla jo aikansa elänyt ja puhelimesi tarvitsee uuden akun. Useissa älypuhelinmalleissa akku on sisään rakennettu ja akun vaihtaminen lienee nykyaikana yksi yleisimmistä syistä hankkia uusi puhelin.