Puhelimen lyhyt akunkesto on tuttu ongelma suuremmalle osalle puhelimen omistajista. Nykyajan älypuhelimessa akku ei kestä päiväkausia kuten entisajan luureissa – se on vain hyväksyttävä hintana monipuolisista käyttömahdollisuuksista. Jos akku kuitenkin kestää huomattavasti aikaisempaa lyhyemmän ajan eikä puhelimen käyttö- ja akun lataustapojen tarkistaminen auta, voi akku kaivata jo uudistusta.

Kaikissa nykyajan älypuhelinmalleissa akun vaihtaminen ei onnistu, sillä useimmissa akut ovat sisäänrakennettuja kauniin muotoilun ja täysmetallisten kuorien vuoksi. Siksi akun uusiminen useimmiten tarkoittaa koko puhelimen vaihtamista. Jos omaan puhelimeensa haluaa tarvittaessa vaihtaa akun, on tämä syytä ottaa huomioon jo uutta puhelinmallia valittaessa. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia oireita, jotka viestivät puhelimesi käyttöiän olevan loppumaisillaan. Niiden ilmaantuessa on puhelin syytä viedä huoltoon tai hankkia suosiolla uusi luuri. Vanha tai viallinen akku on ikävä käytössä ja mahdollisesti jopa vaarallinen, jonka vuoksi akkuviat on aina syytä ottaa tosissaan.

Häiriöt akun latauksessa

Jos puhelimen akku ei lataudu, voi kyseessä olla häiriö ja akku voi mahdollisesti vaatia vaihtamista. Aina näin ei kuitenkaan ole. Jos akku on ehtinyt tyhjentyä kokonaan ennen laturin yhdistämistä, kannattaa sen antaa olla kytkettynä jonkin aikaa, sillä latautumisen käynnistymiseen voi mennä hetki.

Jos latautuminen ei käynnisty puolen tunnin kuluessa, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa puhelimen laturi ja siirtääkö se virtaa normaalisti. Puhelimen lataukseen on suositeltavaa käyttää sen mukana tulevaa alkuperäisakkua parhaan lataustuloksen saavuttamiseksi. Jos laturin vaihtaminen ei auta ja kyseinen laturi lataa normaalisti muita laitteita, on puhelimen akussa todennäköisesti vikaa.

Puhelimen tulisi näyttää latausmerkkiä tai vastaavasti täyden akun merkkiä, jos puhelin on kiinni virtapistokkeeseen kytkettyyn laturiin. Jos se ei näytä kyseisiä merkkejä, akku ei lataudu normaalisti.

Puhelimen akku kuumenee

Puhelimen akun voimakas kuumeneminen kertoo akun vanhenemisesta tai mahdollisesta akkuviasta. Puhelimen jonkinasteinen kuumeneminen latauksen yhteydessä tai silloin, kun puhelimessa on useita applikaatioita käytössä, on täysin normaalia.

Jos puhelin kuitenkin kuumenee niin paljon, ettei sitä voi ottaa paljaaseen käteen itseään polttamatta, on kyse jo akkuviasta. Akku voi liikaa kuumentuessaan olla vaarallinen ja sytyttää tulipalon, jonka vuoksi mahdolliset akkuviat on aina syytä tutkituttaa huoltoliikkeessä tai myyjällä, jos puhelimessa on takuuaikaa jäljellä.

Kuumuus tekee puhelimelle aina hallaa, jotta vikojen välttämiseksi sitä kannattaa aina välttää. Puhelinta ei tulisi esimerkiksi ladata suorassa auringonvalossa tai säilyttää kovin lämpimässä paikassa. Akun altistuminen kuumuudelle voi edesauttaa akkuvian syntymistä ja lyhentää puhelimen käyttöikää.

Puhelimen akku tyhjenee nopeasti

Puhelimen akun nopea tyhjeneminen aiheuttaa harmaita hiuksia useille puhelimenomistajille. On syytä hyväksyä, että älypuhelimen akku ei yksinkertaisesti kestä niin pitkään, kuin vanhanajan puhelimien akuilla oli tapana kestää. Jos puhelimen akku tuntuu tyhjenevän liian nopeasti, ensiapuna kannattaa kokeilla esimerkiksi wifin ja paikallistamisen sulkemista, näytön kirkkauden laskemista ja turhien applikaatioiden poistamista. Myös akunkestoa pidentävistä sovelluksista voi olla apua.

Jos näistä toimenpiteistä huolimatta akku kestää vain muutamia tunteja, on akun käyttöikä todennäköisesti lähenemässä loppuaan.

Puhelimen akku turpoaa

Jos puhelimen akku on turvonnut alkuperäistä kokoaan paksummaksi, on se erittäin todennäköisesti vaarallinen ja toimitettava mahdollisimman pian ongelmajätekeräykseen. Turvonnut akku kertoo, että akussa on saattanut tapahtua kemiallinen reaktio tai oikosulku. Se on voinut esimerkiksi alkaa lataamisen yhteydessä tuottaa vetykaasua, joka lämmetessä turpoaa.

Kun akun kuori turpoamisen tuloksena rikkoutuu, akku voi syttyä tuleen tai räjähtää voimakkaasti aiheuttaen henkilövahinkoja tai tulipalon. Siksi turvonnut akku on aina syytä ottaa vakavasti ja siitä on päästävä eroon nopeasti.