Älypuhelimen akun kesto on kaikkia älypuhelimen käyttäjiä askarruttava aihe. Apua akun kestoon voi hakea erilaisista akun kestävyyttä parantavista sovelluksista. Ne perustuvat esimerkiksi siihen, että ne paikantavat paljon akkua syövät toiminnot ja applikaatiot ja auttavat hallitsemaan niitä automaattisesti, säästäen käyttäjän jatkuvalta puhelimen asetusten tarkistamiselta ja niiden säätämiseltä yksitellen.

Yleensä samaan akkua säästävään tulokseen pääsee siis myös säätämällä puhelimensa asetukset manuaalisesti, mutta applikaatioiden avulla tämän tekee nopeasti ja tehokkaasti. Näin ollen akun säästämisen kehitellyt sovellukset auttavat parantamaan puhelimen toimintakykyä ja saamaan kaiken irti sen tehoista, sekä myös säästämään käyttäjän aikaa ja hermoja. Tiedätkö mikä on sinun laitteesi akun käyttöikä?

Useista applikaatioista on tarjolla sekä maksullisia että maksuttomia versioita. Yleensä alkuun akun säästämisessä pääsee jo ilmaisversiolla ja maksulliseen versioon voi edetä sitten, kun se tuntuu tarpeelliselta. Sovellukset voi ladata puhelimeensa Android-sovelluksiin erikoistuneesta Google Play –kaupasta. Sovelluksesta riippuen kyseiset applikaatiot lupaavat tehostaa akunkestoa jopa 100 prosenttia. Kuten aina, markkinointilupauksiin on syytä suhtautua varauksella ja itselleen sopivan applikaation löytää parhaiten testaamalla niitä itse. Alla listaamme muutamia vaihtoehtoja.

  • 2 Battery

2 Battery mainostaa itseään markkinoiden tehokkaampana akunsäästöapplikaationa. Se säätää Internet-yhteyden automaattisesti pois päältä silloin kun se ei ole käytössä, mutta käyttää sitä kuitenkin hetkellisesti päällä tietyin väliajoin varmistaakseen esimerkiksi tärkeiden sähköpostien vastaanottamisen. Käyttäjä voi itse säätää Internet-yhteyden aikavälit. Lisäksi 2 Battery auttaa säätämään ruudun kirkkautta nopeasti yhdellä napinpainalluksella. 2 Battery lupaa pidentää akun käyttöaikaa jopa 70 prosenttia.

  • GreenPower

GreenPower säätää muun muassa wifin, mobiilidatan ja Bluetoothin käytön automaattisesti sulkemalla ne pois käytöstä silloin, kun ne ovat tarpeettomia ja ottamalla ne uudelleen käyttöön, jos käyttäjä tai jokin muu sovellus tarvitsee niitä. Green Power Premium mainostaa pidentävänsä akun kestoa 100 prosenttia.

  • DU Battery Saver

DU Battery Saver viilentää akun, jos se kuumenee voimakkaasti. Tämä puolestaan auttaa säilyttämään akun toimintakuntoisena pidempään. Lisäksi se estää sovelluksia lähettämästä virtaa kuluttavia ilmoituksia. DU Battery Saverin maksullinen Pro-versio sisältää sovellusten tyhjennyksen sekä virtaa kuluttavien yhteyksien sulkemisen pois päältä puhelimen ruudun ollessa lukittuna. Se lupaa pidentää akun kestoa 50 prosenttia ja Pro-versiolla jopa 70 prosenttia.

  • Greenify

Greenify tunnistaa sovellukset, jotka ovat käynnissä, mutta eivät parhaillaan käytössä. Usein sovelluksien käynnistäminen vie enemmän virtaa, kuin niiden käynnissä pitäminen taustalla. Tästä syystä Greenify ei sulje sovelluksia, vaan laittaa ne eräänlaiseen nukkumistilaan. Näin ollen sovellus ei kuluta virtaa eikä myöskään käynnisty automaattisesti uudelleen, ennen kuin käyttäjä ottaa sen taas käyttöönsä.

Greenifystä on tarjolla sekä ilmaisversio että maksullinen versio, joka kerää lahjoituksia sovelluksen kehittäjille. Greenifyn saa käyttöönsä lataamalla sen Google Playstä ja läpikäymällä yksinkertaisen latausprosessin.

Onnistuneen latauksen jälkeen Greenify listaa puhelimen sovellukset ja antaa käyttäjän valita, mitkä niistä hän haluaa vaivuttaa nukkumistilaan. Niitä valitessaan on syytä huomioida, että jos sovellus on nukkumistilassa, se ei lähetä myöskään ilmoituksia. Näin ollen tilaa ei kannata käyttää sovelluksiin, joista ilmoituksia on tärkeää saada. Sovellusten nukkumistila auttaa säästämään puhelimen akkua ja käyttämään sitä yhdellä latauksella pidempään.

  • Avast Battery Saver

Tietoturvayrityksen Avastin brändia kantava Avast Battery Saver lupaa lisäävänsä akunkestoa jopa 20 prosenttia. Se ennakoi jäljellä olevan käyttöajan ennen seuraavaa latausta ja näyttää puhelimen virtaa käyttävät sovellukset sekä auttaa pysäyttämään ne helposti suoraan lukitusnäytöltä. Avast Battery Saver myös mahdollistaa erilaisten käyttäjäprofiileiden luomisen ja akun kulutuksen suunnittelun käyttötarkoituksen mukaan. Avast Battery Saverin saa käyttöönsä ilmaiseksi, mutta maksullisen Pro-version lataaminen poistaa käyttäjäkokemusta häiritsevät mainokset.